TeiSerron.gr

Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος => ΔΙΠΑΕ - Πρώην ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας - Πρώην ΤΕΙ Σερρών => Μήνυμα ξεκίνησε από: synzeus στις 06 Ιουνίου 2008, 15:58

Τίτλος: Μεταπτυχιακά και στα ΤΕΙ
Αποστολή από: synzeus στις 06 Ιουνίου 2008, 15:58
(http://www.imageshack.gr/files/rliqgjjgsdrghqm4lnk8.jpg) (http://www.imageshack.gr/view.php?file=rliqgjjgsdrghqm4lnk8.jpg)

Παράθεση
Το νομοσχέδιο βάζει στο παιχνίδι δίδακτρα και... χορηγούς
«Το νομοσχέδιο επιτρέπει τη δημιουργία μεταπτυχιακών τμημάτων και στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ», δήλωσε ο υπ. Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος παραδέχθηκε ότι με το νομοσχέδιο οι ιδιώτες μπαίνουν για τα καλά στις μεταπτυχιακές σπουδές


Νομοσχέδιο που προβλέπει μεταπτυχιακές σπουδές «Α.Ε.», με χορηγίες από ιδιώτες και μείωση της κρατικής επιχορήγησης σε μόνο ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα ανά πανεπιστημιακό τμήμα, ενώ δίνει τη δυνατότητα και στα ΤΕΙ να ιδρύσουν μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, πήρε χθες «πράσινο φως» από την Κυβερνητική Επιτροπή.

O υπουργός Παιδείας κ. Ευρ. Στυλιανίδης πρόκειται να προχωρήσει τις επόμενες ημέρες στην κατάθεση του νομοσχεδίου για τα μεταπτυχιακά, εκτιμώντας ότι ο πρώτος κύκλος της μεταρρύθμισης ολοκληρώθηκε με την εφαρμογή της καθολικής ψηφοφορίας, παρά τις έντονες αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν. Χαρακτηριστικά, ο κ. Στυλιανίδης επανέλαβε χθες την αναφορά του σε «επιβολή της δημοκρατίας» και έδωσε την αίσθηση ότι η κυβέρνηση πιστεύει πως πέτυχε νίκη στα πανεπιστήμια, καθώς λόγω των έντονων αντιδράσεων κομμάτων και πανεπιστημιακών στα φαινόμενα βίας, αλλά και της εξεταστικής που αρχίζει, οι καταλήψεις και οι δυναμικές αντιδράσεις αρχίζουν να περιορίζονται.

«Στα 13,5 ΤΕΙ από τα 14 της χώρας (σ.σ.: στα μισά τμήματα του ΤΕΙ Πάτρας, η διαδικασία αναβλήθηκε) έχουμε εκλεγμένες διοικήσεις. Επίσης, οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία, παρά τις βιαιοπραγίες, στα δύο από τα τρία πανεπιστήμια. Πιστεύω ότι ο νόμοςπλαίσιο εφαρμόζεται πια στην πράξη και αυτό θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα», δήλωσε ο υπουργός.

«Εκβιαστική τακτική»
Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Άννα Διαμαντοπούλου σχολίασε ότι ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου της απορρύθμισης της Παιδείας. Τo ΚΚΕ ανακοίνωσε ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει την προκλητική και εκβιαστική τακτική της, καθώς φέρνει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά, ενώ οι φοιτητές βρίσκονται στο μέσον της εξεταστικής περιόδου».

Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, το βασικό χαρακτηριστικό του νέου νομοσχεδίου είναι ότι «έπειτα από αξιολόγηση, επιτρέπει τη δημιουργία μεταπτυχιακών τμημάτων και στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, και ενθαρρύνει τη συνεργασία των ελληνικών με ξένα ΑΕΙ, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ανοίγουν μεταπτυχιακά προγράμματα και στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα αποθαρρύνει τη συνεργασία των ξένων ιδρυμάτων με κέντρα ελευθέρων σπουδών, την ίδια στιγμή που ενισχύεται η συνεργασία τους με έγκριτα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια».

Πάντως, ο κ. Στυλιανίδης αποδέχθηκε ότι με το νομοσχέδιο οι ιδιώτες μπαίνουν για τα καλά στις μεταπτυχιακές σπουδές, οι οποίες θα είναι επιπλέον προσανατολισμένες στην αγορά και στα δίδακτρα, προκειμένου να βρουν πόρους για να λειτουργήσουν: «Υπάρχει η δυνατότητα τριπλής χρηματοδότησης αυτών των προγραμμάτων. Είναι οι ευρωπαϊκοί πόροι, είναι οι κρατικοί πόροι και είναι και τα δίδακτρα, τα οποία όμως είναι επιλογή του κάθε πανεπιστημίου αν θα τα εφαρμόσει ή όχι», είπε χαρακτηριστικά.

Οι πανεπιστημιακοί
Στο μεταξύ, σήμερα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης θα γίνει ανοικτή Σύγκλητος για να συζητηθούν τα φαινόμενα βίας που προκάλεσαν τον τραυματισμό του πρύτανη κ. Αν. Μάνθου, ενώ αύριο με πρωτοβουλία των πρυτάνεών τους, σε όλα τα πανεπιστήμια δεν θα λειτουργήσουν συμβολικά οι διοικητικές υπηρεσίες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βία.

Το πανεπιστήμιο της Κρήτης ωστόσο θα παραμείνει κλειστό με απόφαση της Συγκλήτου του μέχρι νεώτερης απόφασης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη βίαιη διακοπή της Συγκλήτου από φοιτητές την περασμένη εβδομάδα. Επίσης χθες, δεκάδες πανεπιστημιακοί του Αριστοτελείου, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της «Πρωτοβουλίας Πανεπιστημιακών για την Αναβάθμιση και τη Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου» και εκφράζοντας την αγωνία τους για το μέλλον του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου, τόνισαν ότι η βία στα πανεπιστήμια είναι απαράδεκτη, σημειώνοντας: «Η μετατροπή του ακαδημαϊκού ασύλου σε ασυλία του φανατισμού, της αντιδημοκρατικής εκτροπής και της παρανομίας δεν είναι αποδεκτή».

Πηγή (http://ta-nea.dolnet.gr/Article.aspx?d=20080604&nid=8746277)