Νέα:
Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Shoutbox!

Toula Aretaki

19-02-2024 13:17
Καλημέρα,γνωρίζει κανείς εάν το πτυχίο διοίκησης επιχειρήσεων μπορούμε να πάρουμε βεβαίωση χρήσης H/Y;

Debbie422657

11-01-2024 00:11
Καλησπέρα σας, ψάχνω σημειώσεις για μαθήματα του οικονομικού. Υπάρχει κάποιος που μπορεί να με βοηθήσει;

Alexis92

31-10-2023 21:12
γερασαμε

Timos Chartios

17-08-2023 03:00
Ψάχνω ρε παιδιά την Ιωάννα μετά από χρόνια από Διοίκηση ήταν στη ΠΑΣΠ το2010. Χαθήκαμε πέρασε δεκαετία και...

elisavet

03-04-2023 14:47
Καλησπερα μετα απο καιρο μπηκα και εγω να ζητησω υλη, σημειωσεις. μακρο αγγλικα διοικ.ολ. ποιοτητας,μαρκετινγ οτι εχετε

mar99

08-03-2023 05:33
εχω τελειωσει τει σερρων 1999 διοικηση οικονομια τμημα λογιστικης απο που θα παρω μια βεβαιωση σπουδων που χρειαζομαι

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ@

28-02-2023 10:03
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ!
ΕΧΩ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΞΑΜΗΝΩΝ ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΩΡΑ. ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ?ΕΥΧΑΡΙ

sony400

07-02-2023 21:03
Άλλη μια εξεταστική έφτασε στο τέλος της σχεδόν. Εύχομαι σε όλους/ες να έφτσαν λίγο περισσότερο στον στόχο τους.

ALS

23-10-2022 17:28
Καλησπέρα!!Πέρασαν 12 χρόνια που ήμουν πρώτο έτος !! 😅

marios9

17-10-2022 11:16
Καλημέρα σε όλους.

armiertz

24-09-2022 15:44
Είμαι στην Λογιστική. Έχω να έρθω πολλά χρόνια και έχουν αλλάξει πολλά. Για αυτό θέλω σημειώσεις μπας και πάρω το πτυχίο

tonidemis

24-09-2022 00:18
Armiertz Σου έστειλα μήνυμα

armiertz

03-08-2022 12:50
Μπορεί να μου πει κανείς που μπορώ να βρω σημειώσεις των μαθημάτων γιατί η παρουσία μου στα μαθήματα είναι λίγο αδύνατη

armiertz

03-08-2022 12:49
Καλησπέρα. Είμαι καινούρια στο forum αλλά παλιά φοιτήτρια του τει που επιτέλους πήρα την απόφαση να ολοκληρώσω το πτυχίο
 

Sérmac

28-07-2022 19:25

Εμφάνιση 50 τελευταίων
Καλώς ορίσατε, Επισκέπτης. Παρακαλούμε συνδεθείτε ή εγγραφείτε. Χάσατε το email ενεργοποίησης;
28 Μαρτίου 2024, 18:57

Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης

Μέλη
  • Σύνολο μελών: 5293
  • Τελευταία: marina23

Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 83540
  • Σύνολο θεμάτων: 10650
  • Σε σύνδεση σήμερα: 49
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 1245
  • (16 Απριλίου 2022, 00:20)

Συνδεδεμένοι
Μέλη: 0
Επισκέπτες: 37
Σύνολο: 37

Για να γραφτείτε σε κάποια ομάδα μελών, πατήστε εδώ.

Μέσα Μεταφοράς

Αστικό ΚΤΕΛ Σερρών
ΚΤΕΛ Ν. Σερρών
Δρομολόγια ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Πρόσφατα

Υπηρεσίες ΕΔΕΤ

Εύδοξος
Okeanos
Άτλας
Ακαδημαϊκή Ταυτότητα
Σελίδες: [1]   Κάτω
Εκτύπωση
SNR Margin, Attenuation, Output Power - ADSL2+ εώς 24Mbps version
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα. Αναγνώστηκε 13502 φορές.
synzeus
Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ
BEng in Informatics and Communications
*
Μηνύματα: 2906
Θετικοί ψήφοι: +249

Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Άντρας WWW
17 Μαΐου 2010, 10:11
0

SNR Margin

SNRM ή SNR Margin ή Noise Margin ή όπως αναγράφεται (λανθασμένα) σε κάποια ρούτερ απλά SNR (db).

Να ξεκινήσουμε λέγοντας το βασικό, ότι το SNR Margin ΔΕΝ είναι ο λόγος του σήματος προς το θόρυβο. Άλλο SNR (που αυτό είναι ο λόγος σήματος προς θόρυβο), άλλο SNR Margin. Το τονίζω αυτό γιατί αρκετοί χρήστες, στην προσπάθειά τους να εξηγήσουν τη συμπεριφορά της γραμμής τους, καταλήγουν σε λάθος συμπεράσματα. Παρόλα αυτά, αυτό για το οποίο μιλάμε συνεχώς, άσχετα αν το λέμε SNR, SNRM, Noise Margin, είναι το SNR Margin.

Το SNRM (SNR Margin) είναι το κατά πόσο η τιμή του SNR που έχει η γραμμή μια δεδομένη στιγμή, ξεπερνά μια ελάχιστη τιμή SNR (ας την ονομάσουμε SNRreq) που χρειάζεται για σωστή λειτουργία στην ταχύτητα που έχουμε κλειδώσει.

SNRM(dB) = SNR(dB) - SNRreq(dB)

Το SNRreq ορίζεται ως η τιμή του SNR για την οποία έχουμε ένα Bit Error Rate (BER) της τάξεως του 10⁻⁷ (1 λάθος κάθε 10⁷ bits).

Το SNR Margin ουσιαστικά σας λέει πόσο πάνω είστε σε σχέση μ' αυτό που χρειάζεστε.

Στην παραπάνω σχέση, για δεδομένη ταχύτητα, το SNRreq είναι σταθερό, ενώ το SNR μεταβάλλεται καθώς μεταβάλλεται ο θόρυβος στη γραμμή, και μαζί του, λόγω της παραπάνω σχέσης, αλλάζει και το SNRM (αυτό που μας δείχνει το ρούτερ δηλαδή) στον ίδιο βαθμό.

Στις 24άρες (rate adaptive), όταν το ρούτερ προσπαθεί να κλειδώσει, δεν έχουμε δεδομένη ταχύτητα, αλλά δεδομένη χρονική στιγμή. Σ'αυτή την περίπτωση, για τη δεδομένη χρονική στιγμή, το SNR έχει συγκεκριμένη τιμή, καθώς επίσης και το SNRM, η τιμή του οποίου είναι το target SNRM που έχει θέσει ο εκάστοτε πάροχος (otenet 9dB, forthnet 6dB, hol 11dB, κτλ.).

Το αποτέλεσμα αυτών των δύο καθορίζει την ταχύτητα που θα κλειδώσουμε, μέσω της τιμής του SNRreq που θα πιάσουμε.

Το SNR δεν εξαρτάται από την ταχύτητα, αλλά από τα χαρακτηριστικά της γραμμής (απόσταση, εξασθένιση, ισχύς σήματος, θόρυβος).

Με την αύξηση της ταχύτητας δεν αυξάνεται ο θόρυβος, απλά η γραμμή "απαιτεί" μεγαλύτερο SNR (το SNRreq που λέγαμε πριν, το οποίο αυξάνει όσο αυξάνει η ταχύτητα), για να μπορέσει ν'αποδώσει σωστά, που όμως δεν έχει, οπότε λόγω της προηγούμενης σχέσης και πάλι, μειώνεται το SNRM.


Οι υπόλοιποι, που απλά θέλουν να δουν αν οι τιμές που τους δίνει το ρούτερ τους δείχνουν προβλήματα ή είναι φυσιολογικές, ας έχουν υπόψη τους τα παρακάτω.

Οι νέες συνδέσεις είναι rate adaptive και όχι fixed rate όπως παλιά. Τι σημαίνει αυτό; Παλαιότερα όταν είχες 1024kbps γραμμή, αν οι συνθήκες το επέτρεπαν, θα κλείδωνε το ρούτερ στα 1024kbps και όλα θα δούλευαν εντάξει, ειδάλλως δε θα κλείδωνε καθόλου και θα δηλώνατε βλάβη (fixed rate).

Οι νέες συνδέσεις δε λειτουργούν μ’αυτό τον τρόπο, και το ρούτερ κλειδώνει σε οποιαδήποτε ταχύτητα του επιτρέψουν οι συνθήκες σήματος-θορύβου της γραμμής την ώρα του συγχρονισμού (adaptive rate).

Ο κάθε provider θέτει μια κατώτατη τιμή SNRM (το λεγόμενο target SNRM) και με βάση αυτή, καθορίζεται η ταχύτητα που θα κλειδώσετε. Αυτό σημαίνει ότι με το που συγχρονίσει το ρούτερ, η τιμή του SNRM θα πρέπει να είναι αυτή που έχει θέσει ο provider σας.

Το SNRM δεν είναι εν γένει σταθερό, αλλά μπορεί να μεταβάλλεται και ανά δευτερόλεπτο, ανάλογα με το πώς μεταβάλλεται ο θόρυβος στη γραμμή. Μικρές μεταβολές είναι φυσιολογικές, μεγάλες δείχνουν πιθανά προβλήματα.

Aν κάποια στιγμή αυξηθεί αρκετά, σημαίνει ότι στη γραμμή τη δεδομένη χρονική στιγμή έχει μειωθεί σημαντικά ο θόρυβος. Κάνοντας restart το ρούτερ εκείνη τη στιγμή θα δείτε ότι θα κλειδώσετε υψηλότερα και το SNRM θα ξαναπάρει την αρχική (target) τιμή. Αντίστοιχα αν η τιμή του πέσει, σημαίνει ότι υπάρχει αύξηση θορύβου. Αν είναι πολύ μεγάλη, θα αποσυγχρονιστεί το ρούτερ και στη συνέχεια θα κλειδώσετε χαμηλότερα.

Όσο αυξάνει η ταχύτητα, μειώνεται το SNRM, ενώ όσο μειώνεται το SNRM, τόσο αυξάνει η πιθανότητα για αποσυγχρονισμό και επέρχεται γενικότερη αστάθεια στη σύνδεση. Τιμές κάτω των 6db δεν αφήνουν πολλά περιθώρια.

Το όριο που έχει θέσει ο κάθε provider είναι σχετικά χαμηλό (Forthnet 6db, ΟΤΕ 9db, κτλ.) για να επιτυγχάνονται όσο το δυνατό υψηλότερες ταχύτητες. Άρα όσοι είστε συνδρομητές π.χ. της Forthnet και βλέπετε 6db SNRM, είναι απολύτως φυσιολογικό. Μπορεί να είναι πιο εύκολο να πέσει η γραμμή (τα περιθώρια που ανέφερα πριν), παρόλα αυτά αυτή την τιμή έχει επιλέξει ο provider και δε σημαίνει κατ’ανάγκη ότι υπάρχει πρόβλημα.

Σε γενικές γραμμές πάντως να ξέρετε ότι οι τιμές του SNRM στις εώς 24Mbps γραμμές είναι συνήθως χαμηλές, ενώ η τιμή του SNRM από μόνη της δε δίνει επαρκή στοιχεία για το αν υπάρχει αυξημένος θόρυβος στη γραμμή ή όχι. Για να έχετε πλήρη εικόνα πρέπει να δείτε εκτός από το SNRM και το rate που έχει κλειδώσει το ρούτερ, σε συνδυασμό με την εξασθένιση και την ισχύ του σήματος. Ακόμη καλύτερα αν υπάρχουν πληροφορίες και για το φάσμα.

Attenuation (db)

Το attenuation ή αλλιώς η εξασθένιση της γραμμής μετριέται από το ρούτερ ως η διαφορά στην ισχύ του σήματος που στέλνει το DSLAM σ’όλες τις συχνότητες μείον την ισχύ που φτάνει τελικά στο ρούτερ μας. Είναι χαρακτηριστικό της γραμμής και δεν εξαρτάται από την ταχύτητα.

Καθώς τα ρούτερ δεν αποτελούν όργανα ακριβείας, καλό θα ήταν για να είμαστε σίγουροι για την τιμή που έχουμε να δοκιμάζαμε αν είναι εύκολο και με διαφορετικούς εξοπλισμούς. Αν οι τιμές που παίρνουμε είναι παρόμοιες, τότε μπορούμε να είμαστε σχετικά σίγουροι ότι έχουμε τη σωστή τιμή.

Η τιμή αυτή σε φυσιολογικές συνθήκες αποτελεί έναν τρόπο υπολογισμού της απόστασης του σπιτιού μας από το DSLAM (χονδρικά) και της μέγιστης ταχύτητας που θα μπορούσαμε να πιάσουμε σε ιδανικές συνθήκες.

Αλλαγές στην εξασθένιση δε σημαίνουν ότι μετακινήθηκε το σπίτι μας. Μπορούν να παρατηρηθούν σε αρκετές περιπτώσεις, όπως κατά την αλλαγή mode από απλό ADSL ή ADSL2 σε ADSL2+, (βλέπουμε αύξηση αφού αυξάνεται ο συνολικός αριθμός συχνοτήτων), κατά την αλλαγή ρούτερ ή DSLAM (ακόμη και μόνο με αλλαγή firmware), γενικότερα κατά την αλλαγή οποιουδήποτε τμήματος στο βρόγχο μας ή τέλος στην περίπτωση βλάβης.

Μικρές διαφορές (0,5-1db) είναι αμελητέες. Μεγάλες διαφορές μπορούν να σημαίνουν πρόβλημα.

Αν γνωρίζετε την απόσταση του σπιτιού σας από το DSLAM, μπορείτε να υπολογίσετε πόσο περίπου θα έπρεπε να ήταν η εξασθένιση. Απλά έχετε υπόψη ότι αυτό που μετράει είναι το μήκος του καλωδίου και όχι η χιλιομετρική απόσταση που θα βγάλετε από το Google Maps. Σαν μέτρο σύγκρισης όμως μπορεί να σας δώσει μια εικόνα, καθώς π.χ. αν ξέρετε ότι είστε στα 500m δεν μπορεί να έχετε εξασθένιση που αντιστοιχεί στα 3km. Αν συμβαίνει αυτό τότε είστε σίγουροι ότι υπάρχει πρόβλημα.

Όσο χαμηλότερη η εξασθένιση τόσο καλύτερα φυσικά. Γενικά είναι η μόνη από τις 3 μετρήσεις που δεν έχει αλλάξει σημαντικά με το πέρασμα από τις χαμηλές ταχύτητες στις υψηλές.

Output Power (dbm)

Το output power είναι η ισχύς του σήματος. Downstream Output power είναι η ισχύς του σήματος του DSLAM, ενώ Upstream Output Power είναι η ισχύς του σήματος του ρούτερ μας. Και πάλι επειδή τα ρούτερ δεν είναι όργανα ακριβείας (και ειδικά σ’αυτή τη μέτρηση πολλές φορές δείχνουν άλλα αντί άλλων), καλό θα είναι αν θέλουμε να είμαστε σίγουροι, να κάνουμε δοκιμές με διαφορετικές συσκευές.

Το Downstream Output Power έχει µέγιστη ονοµαστική τιµή 20dbm. Δεν πάει παραπάνω, όχι για να μην καούν οι συσκευές, αλλά λόγω προφίλ που θέτουν οι providers (Power Spectrum Density - PSD masks), για να μη δημιουργούνται προβλήματα crosstalk (και δευτερευόντως για λόγους περιορισμού κατανάλωσης). Αντίστοιχα το Upstream Output Power έχει µέγιστη ονοµαστική τιµή 13dbm.

Το DSLAM ανάλογα τη ρύθμιση (προφίλ) θα στείλει και την αντίστοιχη ισχύ.

Σε 24άρες γραμμές είναι φυσιολογικό να είναι αυξημένο το output power.
Οι τιμές δε που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό των γραμμών είναι οριακές, αλλά όχι ανησυχητικές. Λογικό φυσικά να είναι οριακές, μιας και το ορθό είναι να γίνεται προσπάθεια από τις συσκευές (ρούτερ και DSLAM) να ενισχυθεί το σήμα όσο γίνεται περισσότερο, ώστε να κλειδώσει η γραμμή όσο το δυνατόν υψηλότερα.

adslgr.com
Καταγράφηκε
Σελίδες: [1]   Πάνω
Εκτύπωση