TeiSerron.gr

Πίνακας Ανακοινώσεων => Συνέδρια, Σεμινάρια, Ημερίδες και Διαγωνισμοί => Μήνυμα ξεκίνησε από: blAck PR στις 29 Μαΐου 2007, 18:46

Τίτλος: Κεντρικό Αμφιθέατρο του ΤΕΙ Σερρών Τετάρτη 30η Μαΐου 2007
Αποστολή από: blAck PR στις 29 Μαΐου 2007, 18:46
    Ελληνική Δημοκρατία
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Σερρών
Τέρμα Μαγνησίας, Τ.Κ.:62124 , Σέρρες
Τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών





Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η


Το τμήμα Πληροφορικής & Επικοινωνιών του ΤΕΙ  Σερρών σας προσκαλούν την Τετάρτη 30η Μαΐου 2007 στο κεντρικό αμφιθέατρο του ιδρύματος, να παρακολουθήσετε τις ομιλίες που οργανώνει για την ενίσχυση του εργαστηριακού και σεμιναριακού χαρακτήρα των σπουδών (Εν.2.2.2γ/ΠΕ1/Δ1) με ομιλητές τους ερευνητές του ΕΚΕΦΕ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» Δρ.Ι.Πρατικάκη και Δρ.Β.Γάτο με θέματα:

«Μηχανές αναζήτησης πολυμεσικού υλικού βάσει περιεχομένου και γνώσης»
Δρ. Ιωάννης Πρατικάκης (10-12 πμ)

«Ψηφιακή επεξεργασία και αναγνώριση ιστορικών εγγράφων»
Δρ. Βασίλειος Γάτος (2-4 μμ).




Ο Υπεύθυνος δράσης


Χ.Στρουθόπουλος
Καθηγητής


ΟΜΙΛΙΑ
“Μηχανές αναζήτησης πολυμεσικού υλικού
βάσει περιεχομένου και γνώσης”
Δρ. Ιωάννης Πρατικάκης
H συνεχώς αυξανόμενη παραγωγή και χρήση πολυμεσικού υλικού λόγω της προόδου στις τεχνολογίες υπολογιστών και την εμφάνιση του Παγκόσμιου ιστού (WWW) έχουν καταστήσει προφανή την ανάγκη για αποτελεσματική και αποδοτική δεικτοδότηση και ανάκτηση πολυμεσικού υλικού (εικόνα, βίντεο, τρισδιάστατα (3Δ) γραφικά, κτλ) λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο τα μεταδεδομένα που συνδέονται με το υλικό (π.χ. τίτλοι και σχολιασμοί) αλλά και άμεσα το οπτικό περιεχόμενο που υποστηρίζεται από την αντίστοιχη γνώση. Στη διάρκεια της περιόδου εξέλιξης της έρευνας ανάκτησης πολυμεσικού υλικού βάσει περιεχομένου, σε οποιοδήποτε σύστημα, η σημαντικότερη δυσχέρεια είναι το χάσμα μεταξύ των χαρακτηριστικών χαμηλού επιπέδου και των σημασιολογικών εννοιών υψηλού επιπέδου. Επομένως, η προφανής προσπάθεια προς τη βελτίωση ενός συστήματος ανάκτησης πολυμεσικού υλικού είναι να εστιάσει στις μεθοδολογίες που θα επιτρέψουν μια μείωση ή ακόμα και, της καλύτερης περίπτωσης, ένα γεφύρωμα του προαναφερθέντος χάσματος. Αυτή η διάλεξη θα καλύψει όλες τις πτυχές που έχουν καθοδηγήσει την έρευνα για να μειώσουν το σημασιολογικό χάσμα που οδηγεί στις μηχανές που μπορούν να ενσωματώσουν άμεσα τη γνώση που αντιστοιχεί στις συγκεκριμένες περιοχές ενδιαφέροντος.
Στην αρχή, η διάλεξη θα εστιάσει στις τρέχουσες προσεγγίσεις ανάλυσης περιεχομένου της οπτικής πολυμεσικής πληροφορίας, δηλαδή (εικόνα, βίντεο και τρισδιάστατα (3Δ) γραφικά). Η κατάσταση προόδου στην εξαγωγή χαρακτηριστικών γνωρισμάτων θα δοθεί εκτενώς με την υποστήριξη των χαρακτηριστικών γνωρισμάτων που έχουν κατοχυρωθεί στην τυποποίηση κατά MPEG-7 προσδιορίζοντας τη σημασία του ρόλου της για τη σύγχρονη διαχείριση πολυμέσων.
Προκειμένου να επιτευχθεί η σημασιολογική ανάλυση και η εξόρυξη γνώσης από το περιεχόμενο πολυμεσικής πληροφορίας, σημαντικό ρόλο παίζει η δημιουργία και η χρήση των οντολογιών που μπορούν να περιγράψουν το περιεχόμενο πολυμέσων σε μια επίσημη μορφή που μπορεί να επεξεργασθεί από μία μηχανή (υπολογιστή). Σε αυτήν την διάλεξη, θα παρουσιαστεί η τρέχουσα κατάσταση προόδου στις οντολογίες πολυμέσων προσδιορίζοντας τη σημασία τους στις μηχανές αναζήτησης.
Τέλος, στα πλαίσια της διάλεξης θα γίνει επίδειξη από σύγχρονες αντιπροσωπευτικές μηχανές αναζήτησης πολυμεσικού υλικού καθώς και τη δημιουργία πολυμεσικών οντολογιών που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των σύγχρονων μηχανών αναζήτησης και ανάκτησης σε σημασιολογικό επίπεδο.


ΟΜΙΛΙΑ
“Ηλεκτρονική Ανάγνωση Ελληνικών Ιστορικών Βιβλίων και Χειρογράφων”
Δρ. Βασίλης Γάτος

Οι συλλογές πολύτιμων/ιστορικών βιβλίων και χειρογράφων αποτελούν μία σημαντική πηγή πρωτότυπων πληροφοριών, τόσο σε ότι αφορά την ιστορία των προηγούμενων περιόδων όσο και την ανάπτυξη, διαχρονικά, της ίδιας της πολιτιστικής τεκμηρίωσης. Αν και μέχρι σήμερα έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες ψηφιοποίησης και ηλεκτρονικής πλοήγησης, δεν υπάρχει κατάλληλο περιβάλλον παροχής πρόσβασης στο περιεχόμενο των συλλογών αυτών, κατά συνέπεια μεγάλος αριθμός ιστορικών βιβλίων και χειρογράφων δεν έχει μελετηθεί ακόμα και παραμένει ανεκμετάλλευτος. Στα πλαίσια αυτά, το Εργαστήριο Υπολογιστικής Ευφυΐας (Computational Intelligence Lab – CIL) του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» έχει αναπτύξει καινοτόμες τεχνικές για την επεξεργασία, αναγνώριση και παροχή πρόσβασης στο περιεχόμενο πολύτιμων συλλογών βιβλίων και χειρογράφων. Στην ομιλία αυτή θα παρουσιαστούν τα παραπάνω αποτελέσματα με έμφαση στην προεπεξεργασία της εικόνας (εξάλειψη θορύβου, βελτίωση της ποιότητας, διόρθωση της στροφής, εύρεση κλίσης γραμμάτων), στην αναγνώριση της βυζαντινής γραφής και στον εντοπισμό λέξεων σε ιστορικά βιβλία.

Τίτλος: Απ: Κεντρικό Αμφιθέατρο του ΤΕΙ Σερρών Τετάρτη 30η Μαΐου 2007
Αποστολή από: openmind στις 30 Μαΐου 2007, 22:17
Thnks  ;)